Aktualno

Analizator Urina

Zato jer je zdravlje Vašeg ljubimca na prvom mjestu.

Biokemijska pretraga urina radi se po najvišim standardima, a trakice su prilagođene i kalibrirane za veterinarsku upotrebu.

Odobren je i validiran za uzorke pasa, mačaka i konja.

Otklonjena je mogućnost nekonzistentnog očitavanja, faktora ljudske pogreške i/ili subjektivne interpretacije.

Pospješenom specifičnosću testa (ljudskog/životinjskog) izbjegava se subjektivnost testa, kada se boja baš i ne poklapa sa bojama u tablici.

Otklonjena mogućnost ljudske pogreške prilikom očitavanja rezultata.

Elektronički se pohranjuju podaci što omogućava praćenje ozdravljenja ili progresije bolesti kroz niz testiranja.

 

Parvo virus ponovo napada

Danas gotovo da i nema vlasnika psa koji nije čuo za termin Parvo ili Parvovirus. Srećom velika večina je samo čula za tu opaku bolest koja je iznimno pogubna za mlade pse. Zahvaljući pravovremenoj i redovitoj vakcinaciji, ta je bolest u našim krajevima skoro iskorijenjena, kažem skoro, jer se na žalost tu i tamo zna pojaviti poneki slučaj te opake bolesti.

Na žalost u zadnjih godinu dana povečao se broj oboljelih pasa. Uzroka tome je nekoliko, od povečanog broja napuštenih pasa koji su uskračeni za primarnu veterinarsku skrb, prenapučenih skloništa za napuštene pse, neznanja vlasnika i zanemarivanja osnovnih cjepljenja do ponekad loše odrađenog rasporeda cijepljenja. Uglavnom Parvo je veliki problem i predstavlja prijetnju svakome psu, posebice štenetu.

Parvoviroza pasa je, kao što već i samo ime kaže, bolest uzrokovana virusom koji, kao i večina virusa, ima sposobnost mutiranja, pa tako postoji nekoliko sojeva virusa što ga čini posebno opasnim jer uvijek postoji mogučnost da pas oboli od nekog soja protiv kojeg nije cijepljen.

Najčešće oboljevaju mlade životinje koje nisu cijepljene. Vrijeme od kad se životinja zarazi sa virusom do pojave prvih znakova bolesti iznosi najčešće 2 do 7 dana, iako može potrajati i do 14 dana.

Bolest počinje naglo, životinja je bezvoljna, odbija hranu i vodu, te povraća. Vrlo često se javlja proljev koji ubrzo može postati krvav, specifičnog mirisa, tako da postoji i uzrečica da parvo možete i namirisati. Sve to je popračeno visokom temperaturom.

 

Parvo virus ponovo napada

Izuzetno je važno napomenuti da je Parvo bolest koja jako brzo napreduje, smrtnost je jako velika i uspješnost liječenja uvelike ovisi o pravovremenom odlasku veterinaru i što ranijem i agresivnijem liječenju. Zbog toga, ukoliko kod svojeg psa, a posebice štenca, primjetite gore navedene simptome ili samo neki od njih nemojte gubiti vrijeme već se odmah uputite svojem veterinaru. Uputno bi bilo pokupiti i donijeti uzorak stolice, ako se več pojavi proljev, kako bi vaš veterinar odmah mogao napraviti test i utvrditi radi li se o Parvu ili nekoj manje opasnoj bolesti.

Izuzetno je važno napomenuti da od Parva mogu oboliti i odrasli psi i cijepljeni psi, koji najčešće obole od asimptomatskog oblika koji prođe nezapaženo. Najbitniji podatak je da je virus izuzetno otporan u vanjskoj sredini i posebice za hladnijeg vremena može preživjeti i do 7 mjeseci. Zbog toga je izuzetno važno da pas ako je obolio od Parva ostane kod veterinara u izolaciji i da ga se nipošto ne odnosi kući kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa.

Najčešći dezinficijens za kontaminirane predmete i površine koji se koristi za uništavanje Parva je izbjeljivač ili varikina u razređenju 1:10.

Na kraju, najbitnija stvar je redovito, svake godine cijepiti svojeg psa protiv zaraznih bolesti.

 

Kako zaštititi psa tijekom ljeta?

Ljeto je godišnje doba na koje većina nas gleda kako bi provela što više vremena na otvorenom u raznim aktivnostima, no naši ljubimci ne razmišljaju na takav način. Ponekad je obazrivije i sigurnije ostaviti ljubimca kod kuće, nego ga voditi sa sobom.

Što god odlučili i gdje god išli imajte na umu slijedeće savjete :

Psi se puno teže nose s vrućinama za razliku od nas ljudi.
Kao vrsta predisponirani su da zadržavaju toplinu više nego da ju otpuštaju stoga su u velikoj opasnosti od pregrijavanja. Zbog ove činjenice simptomi pregrijavanja nastupaju iznenada. Budite svjesni da se svi psi ne nose na isti način sa vrućinom. Psi gube toplinu isparavanjem iz nosnica i putem jezika. Stoga imajte na umu da brahiocefalične pasmine zbog manje površine puteva za gubitak topline imaju veći rizik od pregrijavanja. U pravilu velike pasmine pasa, psi sa skraćenim njuškama (brahiocefalični) skloniji su pregrijavanju. Treba imati na umu da psi s prekomjernom tjelesnom težinom i stariji psi kao i psi sa gustim krznom imaju veći rizik od pregrijavanja.

Pazite na svoje ljubimce koji imaju gustu dlaku jer su skloniji pregrijavanju.
Krzno u određenoj količini štiti životinju od sunca no gusto krzno spriječava odlazak topline i time omogućava nastanak pregrijavanje. Ljubimcima s gusto dlakom možete olakšati šišajući ih na dužinu od 1 cm. Nije preporučljivo šišati ljubimca kraće od toga jer time stvarate rizik od opekotina. Ukoliko ne želiti šišati svog ljubimca svakodnevnim češljanjem maknite što veću količinu poddlake, time će te omogućiti lakše izdavanje topline i manje zadržavanje vlage na dlaci koji su idealna predispozicija za pregrijavanje.

Ne istrčavajte svojeg psa po vrućini.
Za vrijeme toplih dana istrčavajte svog ljubimca u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Poželjno je omogućiti ljubimcu da se ohladi u vodi, no pazite na razliku u temperaturi kako vam ljubimac ne bi doživio šok zbog nagle promjene temperature. Isto tako imajte na umu vreli asfalt kako ne bi došli do opekotina na mekušima Vašeg psa.

Tijekom vrućina nikako ne ostavljajte svog ljubimca u automobilu.
Kratki odlazak po kruh može biti koban za Vašeg ljubimca. Studije su pokazale da se temperatura unutar automobila može zagrijati na smrtonosnu unutar 30 minuta, čak i kada je vrijeme vani relativno svježe.

 

Kako zaštititi psa tijekom ljeta?

Prilikom putovanja s psom uvijek budite spremni za nepredvidive situacije.
Preporučljivo je uključiti klima uređaj prilikom vožnje s kućnim ljubimcem. Uvijek nosite rezerve vode sa sobom, hladnjak s ledom i ručni ventilator. U slučaju dogotrajnog čekanja u koloni ili kvara automobila, namočite ručnik u hladnu vodu te ga stavite pod psa, polite ga vodom te uključite ručni ventilator i usmjerite ga prema psu. Na taj način zrak će puhati po mokroj koži i krznu te hladiti Vašeg psa na isti način kao što znoj na povjetarcu hladi Vas.

Osigurajte sigurno i udobno mjestu u kući i dvorištu ukoliko ostavljate životinju samu.
Budite sigurni da Vaš pas ako ostaje u dvorištu ima sjenovito mjesto kroz cijeli dan. Ako ste u mogućnosti osigurajte bazen s hladnom vodom u dvorištu kako bi se Vaš pas mogao ohladiti u njemu. Ukoliko pas ostavljate u kući, osigurajte mu svježu prostoriju s dovoljno zraka, po potrebi ostavite klima uređaj ili ventilator uključen.

Ne znaju svi psi plivati, niti to vole!
Iako je plivanje odlična tjelovježba za Vašeg ljubimca tijekom toplog vremena prvo provjerite zna li Vaš ljubimac plivati. Uvijek imajte Vašeg ljubimca pod nadzorom tijekom plivanja, jer i najbolji plivači se mogu utopiti, ako ne znaju gdje će se popeti.

Psi i ultraljubičaste zrake.
Psi, naročiti oni sa svijetlom kožom mogu dobiti opekotine i melanoma. Ukoliko vaš ljubimac voli sunce obavezno ga zaštitite kremom naročito po trbuhu i vrhu nosa, koji su primarna mjesta za nastanak opekotina.

 

Sistematski pregled

Kao i kod ljudi, zdravlje Vaše mačke ili psa će se mijenjati starenjem. Pošto ljubimci stare brže od ljudi, značajne zdravstvene promjene mogu nastati vrlo brzo. Osobito u slučaju seniora, rana detekcija i liječenje mogu im pomoći da žive duže i zdravije živote. Redoviti pregledi mogu objelodaniti skrivenu bolest, prije pojave kliničkih znakova.

Brojne infekcije imaju malo simptoma u početnoj fazi. Kako bolest odmiče, simptomi postaju uočljivi, pa seniori u toj fazi teže i sporije izlaze na put ozdravljenja.

Slično kao ljudi u "zlatnim godinama", seniori su podložni povećanom riziku dijabetesa, srčanoj i endokrinoj bolesti i teraku. Pošto ove bolesti u ranoj fazi gotovo nemaju simptoma, preventivna briga o zdravlju i periodična analiza krvi su vrlo važne.

Problemi mobilnosti često utječu na ljubimce pri starenju. Artritis ili bolovi u zglobovima mogu biti bolni i dovesti do smanjenja aktivnosti i učestalosti vježbe.

Naizgled jednostavne aktivnosti, kao penjanje po stepenicama, mogu postati otežane.

Ljubimci sa otežanim mobilitetom često su izloženi dodatnim rizicima, kao posljedicom uzimanja lijekova za bol i upale (NSAID). Kod dugog uzimanja bez monitoringa NSAID lijekovi mogu utjecati na funkciju bubrega i jetre.

Redovitom kontrolom krvi, osigurajte Vašem ljubimcu zdrav i bezbolan život.

Kako stariji ljudi, tako i ljubimci seniori podliježu povećanju rizika prekomjerne tjelesne težine kao posljedice metaboličkih promjena, smanjenja aktivnosti i sl. Povećanjem tjelesne težine, povećava se rizik bolesti srca i jetre.

Redoviti pregledi mogu pomoći Vašem veterinaru u ranijem otkrivanju bolesti, čak i onda kada Vaš ljubimac ne pokazuje znakove bolesti.

 

Sistematski pregled

Omogućite Vašem ljubimcu zdrav život. Redovitim sistematskim pregledima preduhitrite mnoge „nevidljive“ bolesti prije nego se uopće pojave i na taj način osigurajte maksimum za njegovo zdravlje.

U našoj ambulanti možete obaviti sistematski pregled koji uključuje:

  • detaljan klinički pregled

  • kompletnu krvnu sliku

  • biokemijsku pretragu krvi (opći zdravstveni profil koji uključuje 13 biokemijskih parametara)

  • biokemijsku analizu urina

  • mikroskopsku pretragu sedimenta urina

  • UZV abdomena

Cijena kompletnog pregleda iznosi 970,00 kn.

 

Stomatologija kućnih ljubimaca - riječi upozorenja

Zbog čestih upita i strahova vlasnika, odlučili smo podijeliti s Vama najnoviji članak vezan uz tzv. NAD (nonanesthetic dentistry), ili u prijevodu, stomatologija bez anestezije.

Zagovornici NAD-a, koji je još nazivaju i stomatologija bez anestezije, iskorištavaju vrlo često neutemeljene strahove vezane uz opću anesteziju, te promiču NAD kao ekonomsku alternativu tradicionalnim postupcima.

Istraživanja su pokazala da u stvarnosti NAD postupci, ne samo da su neučinkoviti, nego su i potencijalno opasni i skuplji nego ispravno izvođenje čišćenja zubnog kamenca pod anestezijom. Rad na budnoj životinji ostavlja za sobom neravne i hrapave površine zuba, a u kombinaciji s nedostatkom poliranja, ovi čimbenici dovode do brže ponovne pojave bolesti.

Kako bi se postigli kvalitetni i pozitivni rezultati, minimalno bi trebalo uključiti čišćenje zubnih ploha iznad i ispod linije desnih, poliranje, te detaljni pregled zuba koji uključuje peridontalnu probu, što se ne može postići dok je životinja u budnom stanju. Osim toga, za adekvatnu dijagnostiku često je potreban RTG zuba, koji se ne može izvesti bez opće anestezije.

 

Od svih navedenih koraka za pravilno i učinkovito čišćenje samo se prvi korak (ispod linije desnih) može djelomično izvesti bez anestezije. No čak se i ovaj korak ne može izvesti pravilno bez anestezije na jezičnim i nepčanim zubnim plohama, naročito u stražnjim dijelovima usta. Najvažniji profilaktički korak (uklanjanje subgingivalnog plaka i kamenca) ne može biti ispravno učinjen bez opće anestezije.

 

Stomatologija kućnih ljubimaca - riječi upozorenja

Kod pacijenata nad kojima se primijenila metoda NAD-a, često ćete vidjeti čistu krunu, no u području oko gingive vidljve su nakupine kamenca što zapravo samo daje lažan osjećaj boljeg zdravstvenog stanja zuba u kućnih ljubimaca.

U većini slučajeva ovom metodom ne riješi se niti problem neugodnog zadaha, koji je najčešće primarni razlog dolaska samog vlasnika.

Osnovni stomatološki pregled iziskuje pregled "zub po zub", paradontalno sondiranje i po potrebi vađenje zuba, što je nemoguće izvesti dok je životinja u budnome stanju.

Autor ovog članka smatra da je, prema bilo kojem standardu, ova metoda "medicina bez dozvole".

Zagovornici ove metode promoviraju je kao sigurniju od opće anestezije, ali to u stvarnosti nije istina. Ovaj postupak nosi visoki rizik. Instrumenti koji su potrebni za pravilno čišćenje su iznimno oštri, te mogu ozlijediti vrlo nježno tkivo zubnog mesa. Lomovi čeljusti i ozljede vrata slijedeće su najčešće povrede kod primjene ove metode. Osobito veliku važnost predstavlja rizik od nastanka aspiracijske pneumonije zbog nedostatka endotrahealne intubacije samog pacijenta. što se ujedno smatra stručnom greškom.

Nasuprot tome, dobro obavljena opća anestezija je vrlo sigurna. Zbog trenutnih standarda multimodalne anestezije koja se izvodi uz odgovarajuće praćenje pacijenta, komplikacije su rijetke.

Na temelju brojnih ograničenja i opasnosti NAD-a, American Veterinary Dental College je izradio Izjavu o stajalištu protiv ovog postupka. Osim toga, NAD može biti i protuzakonit u mnogim državama jer uzrokuje bolnost i nehumani odnos prema samoj životinji.

Stoga, dobro razmislite prije nego što prepustite svog ljubimca ovom postupku u praksi.

 

Zima, zima, e pa šta...

Dolaskom hladnijih dana počeli smo polako vaditi iz ormara zimsku odjeću i obuću, toplije se oblačiti, u stanovima se počelo grijati, sve u cilju da što ugodnije prebrodimo zimski dio godine. Sad kad smo se lijepo utoplili i pobrinuli za sebe, trebali bi posvetiti malo pažnje svojim ljubimcima.

Briga o ljubimcima tijekom zimskih mjeseci vrlo je važna za zaštitu njihovog zdravlja i sprečavanje pojave raznih bolesti. Vlasnici vrlo često nisu ni svijesni kako neke male stvari, koje se nama možda čine u potpunosti beznačajne, mogu puno utjecati na zdravlje njihovih ljubimaca.

Ljudi opčenito, kad je riječ o kućnim ljubimcima i utjecaju zime na njih, prvo pomisle na pse jer su oni zajedno sa svojim vlasnikom najčešće izloženi naglim promjenama temperature i svim ostalim zimskim radostima i neugodnostima koje zima pruža. Tu su i oni psi koji nisu te sreće da borave 24 sata u kući ili stanu, već večinu svog vremena provode na dvorištu i boksovima. Međutim tu ni približno nije kraj. Moramo se zapitati što je sa svim ostalim ljubimcima koji nam svakodnevno uljepšavaju život počevši od mačaka, kunića, tvorova, zamorčića pa sve do ptićica i zlatnih ribica. Sve su to životinjice koje itekako osjećaju zimu i njezine posljedice. Mnogi iskusniji vlasnici većinu stvari vezanih za brigu o svojim ljubimcima tijekom zimskih mjeseci radi već automatski, a da toga nisu ni svijesni, ali za većinu novih i neiskusnih vlasnika, slijedeći savjeti vrlo će dobro doći i uvelike im olakšati u očuvanju zdravlja njihovih ljubimaca.

Kućice i boksovi

Ako je vaš pas jedan od onih manje sretnih pasa i većinu svog vremenena, iz bilo kojeg razloga, provodi na dvorištu i spava u kućici ili boksu, obavezno morate provjeriti da su zidovi nastambe i posebice krov dobro izolirani i nepropusni. Nemojte pretjerivati u veličini kućice. Što je kućica veća, to ju je teže zagrijati, stoga veličina mora biti proporcijonalna veličini psa, jer će pas vlastitom toplinom lakše zagrijati manji prostor. Pod u kućici mora uvijek biti suh. Ulaz u kućicu okrenite prema jugu kako biste spriječili ulazak hladnog sjeverca u nastambu. Ležaj mora biti uzdignut od poda kako bi zrak mogao cirkulirati, u ležaj stavite dodatnu deku ili neki jastuk. Psi koji spavaju na podu, posebice na betonu puno češće oboljevaju od raznoraznih oboljenja zglobava, posebice u starijoj dobi. Redovito kontrolirajte ima li vas pas svježe vode, hranu i vodu stavljajte negdje u zavjetrinu kako se nebi smrzavala i u posudu sa vodom stavite neku manju lopticu koja će otežati smrzavanje vode u posudi ako ipak ne stignete zamijeniti vodu. Pokušajte po svaku cijenu izbjeći metalne posudice za hranu i vodu jer metal kad se ohladi postaje ljepljiv!!! Psi koji većinu vremena provode vani, troše više energije na održavanje tjelesne temperature pa im u skladu sa vremenskim prilikama treba i povečati obroke i davati im kvalitetnu i kaloričniju hranu.

 

Zima, zima, e pa šta...

Briga o dlaci

Ako vaš pas spada u skupinu onih koji ne spavaju u kućici na dvorištu, već u toplom stanu sa vama, onda morate biti svijesni da oni nisu navikli na nagle temperaturne promjene. Ako ste vlasnik psa sa kratkom dlakom ili neke od malih pasmina pasa kao što su maltezer, jorkshirski terijer, pinč, mops, pudl itd. bez oklijevanja obucite svom ljubimcu kaputić koji će osim što će ga ugrijati ujedno i zaštititi dlaku od močenja i prljanja. Pri odabiru kaputića bilo bi idealno da imate jedan topli prozračan za suho vrijeme i jednu kabanicu u slučaju snijega ili kiše. Ako vam prilike ne dopuštaju da nabavite svom psu cijelu kolekciju jesen-zima, onda mu izaberite kaputić koji ima vanjski sloj načinjen od nekog nepropusnog materijala tako da ujedno posluzi i kao kabanica. Kod pasa koji imaju gustu dlaku, koja ih štiti od zime, kaputići nisu potrebni, ali je zato potrebno redovito održavati dlaku češljanjem i četkanjem. Na taj način otklanjamo staru dlaku, masiramo kožu i time istovremeno poboljšavamo rast nove dlake. Rasčešljana i čista dlaka osigiurava puno bolju toplinsku izolaciju. Poslije svake šetnje psa treba dobro obrisati ručnikom ili posušiti fenom ako je jako mokar.

Šape

Idilične prizore zime gdje je sve oko nas zavijeno u bijeli snijeg možemo gledati na žalost još samo u filmovima. Danas pogotovo u gradovima sve se svodi na zaleđene pločnike i travnjake prekrivene ledom i bljuzgom. Poslije svake šetnje posebnu pažnju obratite na šape koje bi trebalo dobro isprati od soli kojom su posipani svi pločnici. Nakon pranja šape dobro obrišite i posušite. Jastučiće na šapama i područje između prstiju namažite vazelinom ili nekom od zaštitnih krema, koje se mogu nabaviti u svakom boljem dućanu za kućne ljubimce kako nebi došlo do nepoželjnih iritacija i upale kože između prstiju, što zna biti vrlo bolno. U slučaju jako niskih temperatura danas postoje čak i razne zaštitne šlapice koje će posebno dobro doći onim psima koji inaće većinu vremena provode na toplom kauču pored svog vlasnika.

 

Zima, zima, e pa šta...

Zimske radosti

Psi su kao i ljudi, neki ne vole snijeg i nisu oduševljeni šetnjom po hladnome, ali velika večina se naprosto raspameti kad dođe na snijeg i počnu kopati po njemu i valjati se. Svi vaši pokušaji da to sprijećite bit će uzaludni. Najčešća greška koju vlasnici u igri rade i nisu toga svjesni je grudanje sa psom. U nedostatku bilo kakvih drugih predmeta za igru vlasnici rade grude od snijega i bacaju ih psima umjesto štapa. Snijeg osim što je hladan, može u sebi sadržavati mnoge bakterije, viruse i parazite jer većina njih vrlo dobro podnosi hladnoću, tako da je to najbrži način da vaš ljubimac „uhvati“ upalu grla ili se čak teže razboli. Da biste izbjegli ovakve komplikacije, u šetnju uvijek ponesite neku dobro vidljivu igračku koja če poslužiti umjesto grude snijega. Dok ste u šetnji pokušajte izbjegavati zamrznute lokve vode, na njihovom dnu se može nalaziti opasan sloj leda na koji se pas može i porezati. Kad idete u dulje šetnje, ponesite sa sobom neki stari ručnik, ako se vaš ljubimac negdje neplanirano smoči da ga možete odmah obrisati kako biste izbjegli pothlađivanje. Isto tako sa sobom obavezno ponesite i nekoliko kolačića za nagradu i bocu sa svježom vodom kako biste barem smanjili potrebu da vaš pas jede snijeg što kao što smo rekli nikako nije dobro.

Kod kuće

Mnogi vlasnici svoje ljubimce shvačaju zdravo za gotovo i smatraju da sve što je dobro za njih dobro je i za njihove ljubimce. Tako na primjer nitko se sigurno nije zapitao može li životinjama biti prevruće u stanu? Odgovor je može, i tu nastaju veliki problemi. Ljudi često u stanovima zatvore sve prozore otvore grijanje na maksimum i kad postane prevruće lijepo otvore prozor ili balkonska vrata da malo prozrače i evo idealne prilike da se vaš pas ili maćka prehlade. Zbog toga je vrlo bitno da pri određivanju sobne temperature mislite i na svoje ljubimce koji su puno osjetljiviji na nagle temperaturne promjene. Ako imate kunića ili zamorčića ili neku sličnu malu životinjicu pripazite gdje se nalazi njihova nastamba, ne smije biti izložena direktno ispred toplog zraka iz grijalice ili klime ili ispod radijatora. Smjestite ih u dio kuće ili stana gdje su najmanje promjene temperature i gdje nema propuha.

 

Zima, zima, e pa šta...

Mačke

Možda je izjava koja slijedi malo subjektivna, ali naprosto ne mogu se oteti dojmu da iako je pas čovjekov "najbolji prijatelj", mačka je kod večine vlasnika "ravnopravan član obitelji" i najčešći kućni ljubimac, pa samim tim zaslužuje da sa kaže i par stvari posebno vezano za njih. O naglim promjenama temperatue u stanu i njihovim posljedicama smo već govorili. Poseban problem mačkama predstavlja centralno grijanje zbog kojeg dolazi do pojačanog linjanja što može uzrokovati nakupljanje velike količine dlaka u probavnom sustavu i mnoge komplikacije vazane uz probavu. Iz tog razloga bi bilo najbolje posaditi malo trave ili pšenice koju će one same po potrebi jesti i tako si olakšati probavi. Mace koje preko zimskog perioda ostaju cijelo vrijeme zatvorene u kući manje se kreću i sklonije su debljanju, tako da treba pripaziti koliko jedu i po potrebi malo smanjiti obroke i povećati njihovu aktivnost tako što čete se više igrati sa njima. Obavezno nabavite nekavu grebalicu kako nebiste ostali bez nekog omiljenog komada namještaja.

Bilo bi dobro da joj omogučite neko povišeno mijesto sa kojeg če moći sve nadzirati i osigurajte joj neki skriveni kutak gdje će se moći sakriti, jer mačke se vole zavlačiti i sakrivati. Pijesak za nuždu redovito čistite i po mogućnosti nabavite posudu zatvorenog tipa kako maca nebi razbacivala pijesak po stanu. Mačke su društvene životinje i zato je jako bitno da uvijek imaju neku zanimaciju i da im nikad ne bude dosadno. Ako pak imate macu koja izlazi van na dvorište, morate biti jako pažljivi kad god sjedate u automobil, jer se mace zbog topline vole zavlačiti u mašine automobila.

Na kraju vrlo je važno napomenuti da svoje ljubimce, bez obzira radi li se o psima ili mačkama, treba redovito cijepiti protiv zaraznih bolesti i štititi od parazita (od buha i krpeljam jednom mjesečno, a od crijevnih parazita barem svaka 3 mjeseca). Uz sve navedeno zima će biti lijep i zabavan dio godine u kojem ćete uživati jednako i vi i vaš ljubimac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

01 3887 542 | 099 3887 542

info@veterinabranimir.hr

                                        Dekanići 15, Zagreb, Croatia

© 2019 by Veterina Branimir

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon