Thelazia Callipaeda - očni crv

Dana 27. prosinca 2013. godine u veterinarsku ambulantu "Veterina Branimir" zaprimljena je kastrirana kuja križane pasmine, krem boje, starosti 1 godinu i 4 mjeseca. Kuja je došla zbog povremenog povraćanja te iscjetka iz rodnice. Kliničkim pregledom uočena je epifora (pojačano suzenje), te izrazito zažarene konjuktive na oba oka. Pregledom konjuktiva i treće očne vjeđe uočeni su crvoliki paraziti bijele boje koji se rasprostiru od treće očne vjeđe prema rožnici, te je prekrivaju. Uzimanjem uzorka parazita utvrđeno je da je riječ o Thelazia callipaeda.

Thelazia callipaeda je uzročnik telazioze u pasa, mačaka, lisica, žečeva i ljudi u kojih dovodi do nastanka konjuktivitisa, boli i prekomjernog suzenja. Sam parazit parazitira u oku pod trećom očnom vjeđom. Ženke parazita u prvoj fazi otpuštaju larve koje muhe kao međudomaćin prenose na konačnog domaćina. Terapija se sastoji od mehaničkog uklanjanja samih parazita u lokalnoj ili potpunoj anesteziji, te aplikaciji odgovarajućih antiparazitika. Nakon što se uklone sami uzročnici potrebno je liječiti konjuktivitis kojeg su uzrokovale thelazije.

Opisana terapija primjenjena je kod naše pacijentice, te je napravljena kontrola 2., 5. i 9. dan prilikom čega nije utvrđena prisutnost telazije. Pošto je riječ o parazitu koji nije specifičan za ovo geografsko područje, no zbog pojave u susjednim zemljama, bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti kod nas. Ovo je prvi slučaj telazioze zabilježen u Hrvatskoj, ali na žalost ne i posljednji. Osim što je prvi slučaj u Hrvatskoj, imali smo potrebe podijeliti ga s Vama i iz razloga što je riječ o zoonozi tj. posredovanjem muhe može priječi na čovjeka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

01 3887 542 | 099 3887 542

info@veterinabranimir.hr

                                        Dekanići 15, Zagreb, Croatia

© 2019 by Veterina Branimir

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon