Cijepljenje pasa i mačaka

Imunoprofilaksa zaraznih bolesti zasniva se na razvoju, odnosno pojačavanju nespecifičnog imunosnog odgovora u cilju zaštite životinja od zaraznih bolesti. Zaštita životinja posljedica je stvaranja specifičnih protutijela i razvoja specifične stanične imunosti, koja nastaju nakon unosa antigena u organizam.

Program cijepljenja štenadi i mačića ovisi o nekoliko čimbenika kao što su cjepni status kuje / mačke, dob životinje u trenutku provođenja imunoprofilakse, način držanja životinje, tj. izloženost uzročniku u prirodi.

Preporučljivo je da se cijepi štenad i mačići starija od 6 tjedana. Naime, nakon poroda, štenad i mačići od majke stječu pasivnu imunost, tj. primaju majčina protutijela preko posteljice (u pasa i mačaka svega 5-10 % jer je posteljica nepropusna za većinu protutijela) te kolostrumom i mlijekom.

Optimalno vrijeme za cijepljenje je kada se razgradi većina majčinih protutijela i imuni sustav šteneta postane sposoban na odgovarajući način reagirati na antimikrobne antigene.

Cijepljenje pasa

Najčešći protokol cijepljenja obuhvaća prvo cijepljenje u dobi od 6-8 tjedana s dvije revakcinacije u razmaku od tri tjedna kako bi štene razvilo adekvatnu imunost protiv slijedećih bolesti: štenećaka, parvoviroze, zaraznog hepatitisa, leptospiroze i infekcija dišnog sustava psa (psećeg adenovirusa i virusa parainfluence pasa). Osim cijepljenja protiv navedenih bolesti, preporučljivo je štenad cjepiti i protiv Corona virusne infekcije (uzročnik proljeva) a što je moguće najranije u dobi od 9 tjedana. Također, nije preporučljivo štenad ali i odrasle pse istovremeno cijepiti s cjepivom protiv zaraznih bolesti i protiv Corona virusne infekcije jer će na taj način organizam biti izložen prevelikoj količini antigena pa neće adekvatno izreagirati i stvoriti protutijela za navedene bolesti. Preporučljivo je lovačke pasmine pasa cijepiti svakih 6 mjeseci cjepivom protiv različitih sojeva protiv leptospiroze.

Docjepljivanje protiv zaraznih bolesti poželjno je jednom godišnje.

U Hrvatskoj je zakonom propisano cijepljenje protiv bjesnoće i mikročipiranje svih pasa starijih od 3 mjeseca. Cijepljenje protiv bjesnoće obvezni ste prema zakonu ponavljati svake godine. Uz cijepljenje protiv bjesnoće provodi se i dehelmintizacija (tretman protiv unutarnjih parazita – oblića i trakavica).

Cijepljenje mačaka

Mačići se mogu najranije cijepiti u dobi od 9 tjedana. Najčešći protokol cijepljenja obuhvaća prvo cijepljenje u dobi od 9 (12) tjedana s revakcinacijom za tri tjedna kako bi mačić razvio adekvatnu imunost protiv slijedećih bolesti: panleukopenija mačaka, rhinotracheitis (uzročnik herpesvirus-1) te calicivirusna infekcija. Osim cijepljenja protiv navedenih bolesti, preporučljivo je mačiće cijepiti i protiv leukemije mačaka najranije u dobi od 9 tjedana s revakcinacijom za 3 tjedna. Mačke koje imaju mogućnost slobodnog kretanja, tj. izlaženja u prirodu posebno su osjetljive na infekciju ovim virusom budući da se zaraza prenosi međusobnim ugrizom,ogrebotinom, jedenjem iz istih posudica, itd. Inficirane mačke prenose bolest na svoje potomstvo. Zbog svega navedenog preporučljivo je mačiće testirati na prisustvo ove bolesti prije provođenja primovakcinacije.

Docijepljivanje protiv zaraznih bolesti potrebno je provesti jednom godišnje.

U Hrvatskoj nije obvezno cijepljenje mačaka protiv bjesnoće, ali je zbog veće izloženosti uzročniku i slabije mogućnosti vlasnika da kontrolira njihovo kretanje preporučljivo. Mačiće je moguće cijepiti protiv bjesnoće najranije s tri mjeseca starosti.

Docijepljivanje protiv bjesnoće potrebno je provesti jednom godišnje.

Ostali slučajevi

Lišmanioza

Lišmanioza je parazitarna bolest koju uzrokuje Protozoa Leishmania infantum. Parazita prenose papatači, tj. sitni komarčići koji se hrane sa krvi,…
Pročitaj više…

Pankreatitis

Pankreatitis – upala gušterače u pasa i mačaka. Gušterača je žlijezda koja je smještena uz početni dio tankoga crijeva. Igra…
Pročitaj više…

Pododermatitis

U današnje vrijeme informiranost vlasnika o različitim generaliziranim kožnim oboljenjima njihovih ljubimaca je dosta porasla, ali primjetio sam da je…
Pročitaj više…

Cherry eye

Protruzija suzne žlijezde treće očne vjeđe je učestala patologija oka primarno u pasa, ali se javlja i u mačaka. Promjena…
Pročitaj više…

Demodikoza pasa

Demodikoza pasa uzrokovana je ektoparazitom, grinjom Demodex canis. Demodex canis je uobičajeni stanovnik psećih dlačnih tobolčića, tj. do 90 %…
Pročitaj više…