Lišmanioza

Lišmanioza pasa

Lišmanioza je parazitarna bolest koju uzrokuje Protozoa Leishmania infantum. Parazita prenose papatači, tj. sitni komarčići koji se hrane sa krvi, a aktivni su u noćnim satima. Bolest je u Hrvatskoj prisutna u svim područjima južno od Trogira. Od lišmanioze mogu oboliti i ljudi, ako ih ubode komarčić koji je prije toga sisao krv zaraženog psa. Bolest u ljudi je na našem području rijetka, a najugroženije su osobe sa oslabljenim imunološkim sustavom.

 

Lišmanioza pasa je kronična i neizlječiva bolest. Na bolest su osobito osjetljivi psi koji često borave u prirodi, te koji spavaju na otvorenom. Od zaražavanja do pojave kliničkih simptoma može proći od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Najčešći klinički simptomi su: povećani limfni čvorovi, anoreksija, mišićna atrofija, lezije kože (gubitak dlake oko očiju), pretjeran rast noktiju, upala zglobova, šepavost, pojačano pijenje vode i mokrenje.

Bolest se dijagnosticira dokazom specifičnih protutijela u krvi psa te punkcijom limfnih čvorova.

 

Najveći problem predstavlja činjenica da se bolest ne može nikada do kraja izlječiti, već samo zaliječiti, tj. ublažiti klinički simptomi i zahtijeva doživotnu terapiju.

 

Kako bi zaštitili svog kućnog ljubimca od ove opasne i neizlječive bolesti potrebno je tretirati ga repelentnim sredstvima prije odlaska u navedena ugrožena područja. Od općih mjera zaštite preporuča se slijedeće :

  • Smanjiti izlaganje psa tijekom noći, izbjegavati duge večernje šetnje i osigurati smještaj psa u zatvorenom prostoru tijekom noći

  • Staviti na prozore guste mreže protiv komaraca (0,4-2 mm)

  • Tretirati sredinu upotrebom insekticida za okolinu za kućnu upotrebu

 

Ukoliko sumnjate da bi Vaš pas mogao bolovati od navedene bolesti ili postoji opravdana sumnja da se zarazio, svaka nedoumica se može razriješiti brzom hematološkom pretragom koja se može obaviti i u Našoj praksi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

01 3887 542 | 099 3887 542

info@veterinabranimir.hr

                                        Dekanići 15, Zagreb, Croatia

© 2019 by Veterina Branimir

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon